vrijdag 27 augustus 2010

26 Augustus 2010: Dag 10 - Page - Grand Canyon

Vandaag om half 8 opgestaan en ons klaar gemaakt voor vertrek naar de Grand Canyon. Om tijd en geld te besparen hebben we bij McDonalds gegeten...Dat viel nog niet tegen. De koffie was voor Amerikaanse begrippen goed en de hot cakes van de kids prima te eten. Tom en Ariane hadden iets met ei en dat was ook goed te doen.



Na het ontbijt snel op weg want het is toch 2 1/2 uur rijden (alweer). De rit gaat opnieuw door een soort niemandsland met dit verschil dat er nu om de zoveel kilometer een standje met Navajo Arts and Crafts aan de kant van de weg staat. Je vraagt je werkelijk af of deze mensen ook nog wat verkopen zo in de middle of nowhere.


Rond 11 uur komen we aan bij Grand Canyon National Park. We laten onze interagency pass weer eens zien en mogen door rijden. Die $80 die we moesten betalen hebben we er inmiddels al lang en breed uit :) De vriendelijke parkranger wijst ons erop dat het eerste viewpoint slechts enkele meters verder op is.


Het eerste viewpoint is Desert View. Als we op het parkeerterrein uit de auto stappen staan er een paar zwarte kraaien op de weg. Wat zijn die beesten groot zeg!!

Bij dit View point heb je uitzicht zowel op het 'begin' van de canyon als de omliggende landschappen, Painted Desert, Little Colorado Gorge. Verder staat hier de "Watch tower", in deze toren kun je ook genieten van het uitzicht. Leuke bijkomstigheid is dat de toren van binnen beschilderd is door één van de Hopi Indianen die hier huizen, erg mooi.


Het uitzicht over de canyon is niet in woorden te vatten, sterker nog het valt te betwijfelen of de foto's het juiste beeld geven. De canyon is zo wijds en groot en overweldigend, dat wij (volwassenen) sprakeloos zijn. De kinderen zijn minder onder de indruk, er begint een soort van 'rotsformatie'-moeheid bij ze op te treden en qua kleuren is de Grand Canyon niet het mooiste wat we tot nu gezien hebben.


We rijden verder en stappen bij sommige viewpoints uit de auto en zijn steeds weer verbaasd met wat we zien. Bij GrandView Point lopen we een heel klein stukje trail. De trail is 5 miles lang en daalt in die 5 mile 2600ft. Dat betekent een daling (en op de terugweg dus een stijging) van 10%, het duurt 5 uur om de hele trail te lopen en dan moet je nog terug ook. Er wordt dan ook op allerlei borden gewaarschuwd, dat je goed in conditie moet zijn, en veel eten en drinken mee moet nemen. Dit om te voorkomen dat je van uitdroging sterft (zoals meerdere malen per jaar gebeurt). Nu zijn wij niet in top-condititie, dus we lopen slechts een heel klein stukje (ongeveer 200 meter).

Bij Grandview point staat ook te lezen, dat het toerisme daar begonnen is. Een pioneer heeft daar een lodge gebouwd om reizigers die met de StageCoach vanuit Flagstaff kwamen daar te laten uitrusten en genieten van het uitzicht. Later toen de trein ging rijden is de lodge verloren gegaan.

We rijden door naar 'Hopi House', daar zijn we getuige zijn van een drietal Hopi Indianen die een aantal dansen uitvoeren. We hebben daar nog even naar gekeken maar inmiddels hebben we allemaal honger gekregen, dus zijn we snel naar Markt Plaza gereden en hebben daar gelunched. Toch nog even terug naar Hopi House voor foto's.

Ondertussen is het al weer half 4. We rijden naar ons hotel, net buiten het national park, en checken in. Bijna naast ons hotel zit het National Geographic Visitors Center, met als hoogtepunt een IMAX theater. Daar hadden we in Page al wat over gelezen, dus we besluiten daar een bezoekje aan te brengen.

De IMAX film is erg indrukwekkend, over de ontdekkingstochten in de Canyon. En zoals gebruikelijk bij IMAX heb je het gevoel of je er midden in zit. Na de film nog even naar de giftshop, maar alles is er zo duur, dat we snel weer weggaan.

Terug in het hotel gaan Tom en Tim zwemmen, Nicky gaat lezen en Ariane schrijft dit stukje voor het blog. Na 2 uur zwemmen gaan we vervolgens hongerig op zoek naar een restaurant - dat we dichtbij vinden...